Srí Lanka útvonal

1. NAP | INDULÁS BUDAPESTRŐL

ÉRKEZÉS SRÍ LANKÁRA A REGGELI ÓRÁKBAN.

1. nap:
Útlevél: Az utazáshoz még min. 180 napig érvényes útlevél szükséges.
Vízum: Magyar állampolgárok vízum birtokában utazhatnak Srí Lankára. Az ügyintézést irodánk végzi.
Oltások: Kötelező védőoltás nincs (Covid ellen sem), a higiénés viszonyok jók.
Utazás: Emirates Airlines menetrendszerinti járataival

Találkozás: 2023.március 20-án, 12:00-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Tervezett menetrend:
Március 20. Budapest – Dubaj 15:10 - 23:20
Március 21. Dubaj – Colombo 02:40 – 08:25
Április 03. Colombo – Dubaj 03:15 – 06:00
Április 03. Dubaj- Budapest 10:30 – 14:30

Útvonal: Colombo | Dambulla | Matale | Kandy | Adam’s Peak | Ella | Tissamaharama | Galle | Induruwa | Kalutara | Badureliya | Colombo

2-3. NAP | DAMBULLA

Érkezés Srí Lankára a reggeli órákban.

2. nap: Érkezés Srí Lankára a reggeli órákban. A csomagok átvétele után találkozunk a Jetwing Travel képviselőjével, valamint egy buddhista szerzetessel, aki vallási hagyomány szerint köszönt bennünket. Ezután máris az ország belseje felé vesszük az irányt. Az út mentén változatos kép tárul elénk - rizsföldek, kókuszligetek, ananászkertek, gumifa ültetvények és falvak sorakoznak. Helyenként sűrű gyalogos forgalmat, színes forgatagot tapasztalunk az országutak mentén, hiszen a lakosság nagyrésze falvakban él. Érkezés Dambulla-ba, szálláshely elfoglalása. Ebéd után kerül sor a nap fő látványosságára. Dambulla sziklába vájt kolostora egyben a Világörökség része. A kőszobrokkal, festményekkel gazdagon díszített szentélyek a buddhista kultúra különböző korszakainak jellegzetes örökségei. A dombtetőre vezető lépcsősoron majmok hada próbál ismeretséget kötni a látogatóval. Mi tartsunk tőlük biztonságos távolságot és csak szemléljük, ahogy jó étággyal lakmároznak a zarándokok által felhalmozott lótuszvirágokból. A helyszín adta lehetőséget kihasználva mozgás és légzőgyakorlatok, bevezetés a meditáció alapjaiba. Vacsora és szállás Dambulla-ban.

3. nap: Ebéd. Fakultatív lehetőségként Srí Lanka történelmének kis darabjával ismerkedhetünk Sigiriya „oroszlán-sziklájának” meghódításával, melyre az V. sz.-ban a menekülő Kassapa király építtetett erődöt. A palota romjai ma is sejtetik annak egykori nagyságát. Közepesen könnyű túrával, lépcsősoron jutunk fel a tetőre. Félúton pihenőt tartunk a hajdani, gigantikus kőoroszlán mancsainál, miközben elmélázunk a hely szomorú történetén. A ligetes tájon magasodó magányos szikláról nagyon szép panorámában gyönyörködhetünk. Vacsora és szállás Dambulla-ban.

Szállás | Tropical Life

Spirituális Elvonulás

2. nap: Bemutatkozás, utána beszélgetés a bráhmanikus kultúráról és Buddha életéről. A buddhista hagyományvonalak, iskolák ismertetése (Theraváda, Mahajána, Zen, Vadzsrajána és Dzogcsen) (kb: 50 perc). Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc), bevezetés a meditáció alapjaiba. Elmélyedés, belső szemlélődés, meditáció (kb: 20 perc).

3. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). A Tan kerekét forgásba hozó tanítóbeszédről. Melyben fény derül a szenvedésre és annak megszűnésére (kb: 50 perc). Elmélyedés, belső szemlélődés, Samatha (A tudat lecsendesítése) meditáció (kb: 20 perc).

Egyéni segítő beszélgetések, Reiki kezelések. Az utazás időtartama alatt bármikor.
Lásd: Reiki | Usui Shiki Ryoho

4. NAP | Matale fűszerkertjei

ALUVIHARA, AZ ÉLŐ HAGYOMÁNY

4. nap: Reggeli után tovább utazás a Központi-hegyvidék erdővel borított tájai felé. A délelőtt folyamán betérünk Matale fűszerkertjeinek egyikébe, ahol rácsodálkozunk a helyben termesztett - köztük az őshonos - fűszer-és gyógynövényekre. A kertben tett séta és interaktív vezetés során érdekes információkkal fogunk gazdagodni. A helyi munkatársak kóstolóval és masszázzsal is kedveskednek a csoportnak. Természetesen lehetőség nyílik vásárlásra. Ezután finom ebédet fogyasztunk el egy autentikus kis étteremben az országút mentén. A nap hátralevő részében szellemi, lelki táplálékkal fog szolgálni látogatásunk Aluvihara jelenleg is működő kolostorában. I.e. első században itt keletkezett az ország első írásműve, mely Buddha prédikációinak gyűjteménye. Itt jelenleg is folyik a buddhista tanok oktatása. A vallási szövegeket („ola kéziratokat”) ma is hagyományosan másolják, ezt a könyvtárhelyiségben-múzeumban tekinthetjük meg. A helyszín építészeti és kulturális értéket is képvisel.
Késő délután érkezés Kandy-be, a szingaléz királyok utolsó fellegvárába, mely hegyektől övezve, egy tó partján terül el. Táncos folklórműsorra kerül sor, mely egyfajta bepillantás a Srí Lanka-i tradicionális népművészetbe. Vacsora és szállás Kandy-ben.

Szállás | Cinnamon Citadel

5. NAP | Kandy

A SZINGALÉZ KIRÁLYOK UTOLSÓ FELLEGVÁRA
FOG TEMPLOM és a KIRÁLYI BOTANIKUS KERT

5. nap: Reggeli után felkeressük Srí Lanka első számú szent helyét, a Dalada Maligawa-t. A Fog Templom Buddha-ereklyét őrző, fehér kőcsipkés falai és az imába mélyedő buddhista zarándokok jelenléte különös hangulatot árasztanak. Közelben található az impozánsan kialakított Peradeniya Botanikus Kert. Létrejötte, mint az akkori uralkodó pihenőhelye, a 14.sz-ra tehető, ma a világ leghíresebbjei között tartanak számon. Tovább utazás, vacsora és szállás Nallataniya-ban.

Szállás | Riverside Wathsala Inn

Spirituális Elvonulás

5. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). Elmélkedés A nem én ismereteiről szóló tanítóbeszédről, kibontása, értelmezése. Melyben megtudhatjuk, hogy az „ÉN” csak egy állandóan változó érzet (kb: 50 perc). Beavatás a Samatha (A tudat lecsendesítése) meditáció világába. Elmélyedés, belső szemlélődés, Samatha meditáció (kb: 20 perc).

Egyéni segítő beszélgetések, Reiki kezelések. Az utazás időtartama alatt bármikor.
Lásd: Reiki | Usui Shiki Ryoho

6. NAP | ÁDÁM-CSÚCS

Sri Pada
6. nap: E nap programja komoly fizikai próbatétel, ugyanakkor Srí Lanka-i utazásunk egyik fénypontja lehet az Ádám-csúcs megmászása (2.224 m). Szingaléz elnevezése Sri Pada, ami szent lábnyomot jelent. Az ősi krónikák a különböző vallások szerint Buddha, Siva, illetve a Paradicsomból kiűzetett Ádám lábnyomának tulajdonítják a hegytetőn lévő sziklamélyedést. Éjfél utáni órákban kell elindulni, hogy hegyoldalban fölfelé kúszó lépcsősoron napfelkeltére a csúcsra érjünk. Enni-innivalót az útmenti árusoktól is lehet majd vásárolni . Visszatérve a szállásra ebédelünk. Vacsora és szállás Nallataniya-ban.

Szállás | Riverside Wathsala Inn

Spirituális Elvonulás

6. nap: Kötetlen beszélgetés, az élmények étbeszélése buddhista szempontból való értelmezése (kb: 1 óra). Beavatás a Szatipatthána meditáció világába. Betekintünk a testi és tudati tárgyak keltette érzetek világába. A szatipatthána szó jelentése: a megfigyelt tárgy közeli, stabil, rendíthetetlen tudatában lenni. Elmélyedés, belső szemlélődés, Szatipatthána meditáció (kb: 20 perc).

Egyéni segítő beszélgetések, Reiki kezelések. Az utazás időtartama alatt bármikor.
Lásd: Reiki | Usui Shiki Ryoho

7. NAP | Ravana Ella

látogatás egy teaültetvényen és teagyárban

7. nap: Reggeli után látogatás egy teagyárban, ahol végigkísérjük az illatos levelek feldolgozásának folyamatát és meghallgatjuk a ceyloni tea sikertörténetét, mely a valamikor régen itt termesztett kávécserjék kipusztulásával vette kezdetét. Továbbutazás Ella irányába. Ezen a környéken szemet gyönyörködtető a táj, kisebb vízesések és sziklatemplomok mellett visz az utunk. A Ravana Ella sziklatemplomnál található barlangban 10.000 éves homo sapiens csontvázakat találtak a régészek. Szállás Tissamaharama-ban.

Szállás | Oak Ray Wild

8. NAP | Yala

Tissamaharama és Kataragama

8. nap: Reggeli után Tissamaharama és Kataragama környékének fölfedezése. Vallási-kulturális látnivalókban bővelkedik ez az országrész. Többek között templomokat (Sithulpaua), dagobákat, sziklába faragott hatalmas Buddha-ábrázolásokat tekinthetünk meg. Délután dzsip szafari Yala Nemzeti Parkban (Srí Lanka legnagyobb természetvédelmi területe, többek között jelentős elefánt populációval.) Vacsora és szállás Tissamaharama-ban.

Szállás | Oak Ray Wild

Spirituális Elvonulás

8. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). Elmélkedés a Tűzről szóló tanítóbeszédről. Melyben megtudhatjuk mi borította tűzbe a világot (kb: 50 perc). Elmélyedés, belső szemlélődés, Samatha meditáció (kb: 20 perc).

Egyéni segítő beszélgetések, Reiki kezelések. Az utazás időtartama alatt bármikor.
Lásd: Reiki | Usui Shiki Ryoho

9. NAP | Galle

Városnézés Galle kikötőben

9. nap: Reggeli után utazás délnyugati irányba. Igény szerint megállókkal, ebéddel. Városnézés Galle kikötőben, mely ókori múltra tekint vissza. Séta a hangulatos óvárosban, a partról pedig megtekinthetjük a póznáról horgászó helybelieket. Érkezés Induruwa-ba, szállásunk ezután egy helyen lesz.

Szállás | Pandanus Beach Hotel

10-13. NAP | INDURUWA

Az Indiai-óceán vonzásában

10-13. nap: Tengerparti felüdülésünket rövidebb kirándulásokkal és programokkal színesítjük. Kulturális és természeti látnivalók tovább gazdagítják ezeket a napokat (látogatás Kalutara modern dagibájához, teknősfarm stb.). Természetesen bőven lesz lehetőség élvezni az Indiai-óceán homokos partját, a 27C fokos tengervizet is… tovább kóstolhatjuk a helyi konyha rendkívül ízletes fogásait, a zamatos trópusi gyümölcsök garmadáját, életképbe csöppenhetünk (pl. halpiac forgatagában, magyar vonatkozással is bíró Badureliya faluban…stb.) Nem feledkezünk meg a spirituális tartalomról sem!

Szállás | Pandanus Beach Hotel

Spirituális Elvonulás

10. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). A szeretetről szóló tanítóbeszéd, hogymiért fontos elmozdulni az énközpontú, egoista gondolkodásmódtól a törődés és az együttérzés irányába (kb: 50 perc). Elmélyedés, belső szemlélődés, Ánápánaszati fekvő, ülő és sétáló meditáció (kb: 20 perc).

11. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). Elmélkedés Az összes káros folyamatról szóló tanítóbeszédről (kb: 50 perc). Elmélyedés, belső szemlélődés, Vipassana (Úgy látni a dolgokat ahogy azok valójában vannak.) meditáció (kb: 20 perc).

12. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). Elmélkedés A kelme hasonlatáról szóló tanítóbeszédről (kb: 50 perc). Elmélyedés, belső szemlélődés, Vipassana (Úgy látni a dolgokat ahogy azok valójában vannak.) meditáció (kb: 20 perc).

13. nap: Tibeti jóga mozgás és légzőgyakorlatok (kb: 20 perc). Záró beszélgetés a külső és belső utazásról. (kb: 50 perc). Elmélyedés, belső szemlélődés, Vipassana (Úgy látni a dolgokat ahogy azok valójában vannak.) meditáció (kb: 20 perc).

Egyéni segítő beszélgetések, Reiki kezelések. Az utazás időtartama alatt bármikor.
Lásd: Reiki | Usui Shiki Ryoho

14. NAP | Colombo

Városnézés

14. nap: Városnézés az 5,6 millió lakosú Colomboban egy nagy, kozmopolita városban, amely az elmúlt években sokat változott. Elég nagy építési boomot él át, magas felhőkarcolók, új utak, számos előkelő szálloda, egy gigantikus TV-torony, amely egy szállodának és egy nagy bevásárlóközpontnak is otthont ad, valamint egy új kikötő. Colombo egy forgalmas és élénk város, amely 13 kerületre oszlik, Colombo 1 vagy Fort Area a város központja. Ez egyben Srí Lanka etnikailag legkeveredettebb helye, ahol egyaránt élnek muszlimok, hinduk, keresztények és buddhisták. Colombo látnivalók-ban nem a leggazdagabb, a többi délkelet-ázsiai országhoz képest, de mindenképp megéri pár napot eltölteni a városban. Rengeteg bája van, kedves és vendégszerető emberek, finom ételek, rengeteg lenyűgöző történelem és régi gyönyörű gyarmati épületek, érdekes vallási épületek, szép parkok és kertek várnak rád Colomboban.
A városban remekül keveredik a modern élet és építészet, valamint a régi gyarmati épületek és romok abból az időből, amikor a város a brit Ceylon fővárosa volt (1815-től Sri Lanka 1948-as függetlenségének elnyeréséig). Colombo valójában már az 5. században is kikötővárosként szolgált, mivel jó fekvése miatt tökéletes volt az Ázsia és Európa közötti kereskedelemhez. Azóta arab, portugál és holland telepesek is érkeztek ide, így sok évtizeden át meglehetősen nemzetközi volt. A nap végén vacsora és transzfer a repülőtérre.

15. NAP | Érkezés Budapestre

15. nap: Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

1.258.000 Ft helyett most 958.000 Ft

Rejtett költségek nélkül!

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA:

Repüljegyet és illetéket. | Körutazást és transzfereket (a program szerint). | 12 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel.
Teljes panziós ellátást (reggeli, ebéd, vacsora). | Belépőjegyeket. | Helyi idegenvezetést és magyar csoportkísérőt. | Vízumot.
A részvételi díj nem tartalmazza a fakultatív biztosításokat (útlemondási és BBP), igény szerint köthetők!


Jetwing Travel
Bhavana Buddhista Egyesület
Srilankan Airlines
Magyar Srí Lanka-i Baráti Társaság

KÖVESS MINKET!